Sekiranya anda baru dalam sukan memancing, anda perlu mengetahui beberapa kaedah asas memancing. Seperti bentuk pemburuan lain, memancing melibatkan persekitaran anda dan orang-orang di sekeliling anda. Hormati kedua-duanya. Anda boleh menikmati hobi yang berharga ini dengan pelbagai cara. Memancing adalah amalan kuno. Ia bermula hampir 10,000 tahun.

Pelbagai teknik dan tradisi telah digunakan semasa untuk penangkapan ikan. Perkembangan teknologi moden telah mengubah cara manusia menangkap ikan. Akan tetapi banyak peraturan dan norma sosial yang melibatkan penangkapan ikan masih tetap. Sentiasa amalkan penjagaan yang baik untuk alam sekitar semasa anda memancing. Ingat bahawa alam semula jadi telah ada beribu-ribu tahun sebelum anda dan akan terus berada selepas kita hilang. Jagalah tasik, sungai dan laluan air yang lain supaya orang lain dapat menikmati kawasan ini untuk tahun yang akan datang.

Mempraktikkan kelakuan tertentu akan memastikan bahawa anda menjaga tempat-tempat ini dengan baik. Jangan membuang sampah semasa anda memancing. Sentiasa bawa beg sampah atau bekas lain untuk digunakan untuk pengumpulan sampah anda. Kemudian anda boleh membuangnya di bekas sampah yang berdekatan. elakkan perkara yang boleh menyakitkan alam persekitaran. Jangan tunggu sehingga anda berada di tempat memancing anda untuk mencari apa yang dibenarkan dan apa yang tidak. Semak maklumat destinasi anda sebelum anda memulakan perjalanan memancing anda untuk melihat apa peraturan tempatan yang dibenarkan.

Setiap lokasi memancing adalah berbeza, jadi perhatian khusus kepada prosedur dan peringatan tempatan. Ini juga dipakai apabila anda membuat keputusan untuk membersihkan bot anda selepas anda meninggalkan air. Anda tidak boleh menyebarkan spesies yang bukan native (atau bukan spesies asal) ke badan air yang lain. Akhir sekali, jangan memancing ditempat yang tidak dibenarkan. Selalunya ada sebab mengapa ia haram. Beberapa sebab termasuk perlindungan hidupan liar tertentu, penjagaan vegetasi yang betul, dan keselamatan anda dan orang lain yang ingin memancing. Anda juga harus mengikuti beberapa tingkah laku amaran untuk memastikan keselamatan anda.

Seperti semua bentuk memburu, keselamatan adalah yang pertama. Jika anda akan menggunakan bot ketika anda ikan, selalu pakai jaket keselamatan anda. Pastikan penumpang anda memakai jaket mereka juga. Berhati-hati apabila memukul dan mengeluarkan cangkuk. Pastikan anda tidak memancing di atas saluran air yang tidak dibenarkan. Ikuti had kelajuan dan amaran yang mengiringi penggunaan bot. Bawa bersama anda semua item keselamatan yang relevan, seperti air, lampu, peta, dan telefon bimbit.

Anda menikmati sukan memancing, jadi ikuti peraturan yang membolehkan kesinambungan memancing. Bertanggungjawab dan sopan terhadap orang lain dan persekitaran anda. Luangkan waktu untuk mengetahui bagaimana anda boleh menjadi pemancing yang lebih baik dan lebih selamat.

 

Leave a Reply